info@puurproevers.nl

Geniet van het buitenleven met een pizza oven in de tuin

Nergens smaakt een pizza lekkerder dan op vakantie. Is het de mediterrane zon, het vakantiegevoel of de kwaliteit van de ingrediƫnten? Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken. Maar het is vooral de wijze waarop de pizza gebakken wordt, in een pizza oven. Juist de perfecte temperatuur en het stoken op hout geeft de pizza zijn perfecte krokante korst en die aardse, rokerige smaak.

Met een pizza oven in de tuin, is dit ultieme vakantiegevoel ook thuis binnen handbereik. Natuurlijk vraagt het wel enige oefening om goed met de oven te leren werken. Het volgen van een workshop is een goede manier om de mogelijkheden van de pizza oven te leren kennen. Op deze manier leert u snel de kneepjes van het vak om een goede pizza te bakken. Verder leert u dan ook wat er nog meer in de oven bereid kan worden.

Uiteraard komt de pizza oven pas echt goed tot zijn recht wanneer hij een goede plek in de tuin krijgt toebedeeld. In ons Noord-Europese klimaat is het bijvoorbeeld handig om een overkapping dichtbij te hebben. Ook is het mogelijk de hele oven in te bouwen in een overkapping of veranda. Zo zit u niet alleen droog bij regenachtig zomerweer, maar verlengt u ook het seizoen. Vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst kunt u volop gebruikmaken van de oven.

Voor een echt authentieke smaak is het ook handig en vooral lekker om zelf kruiden te kweken. De meeste mediterrane kruiden groeien uitstekend in ons Hollandse zomerweer. Een tuin is niet eens noodzakelijk. De meeste kruiden doen het ook goed in potten. Plant de kruiden liefst wel in mediterrane potgrond en geef ze een zonnig plekje. Over het algemeen verdragen ze de droogte goed, maar geef ze wel om de dag wat water. Voorbeelden van mediterrane kruiden die goed groeien in potten zijn:
  • salie
  • oregano
  • basilicum
  • rozemarijn
  • thijm
Maar ook cherrytomaten, knoflook, paprika en Spaanse pepers zijn goed te kweken op een beschutte plaats.

Kortom, een pizza oven is een waardevolle aanwinst in de tuin. De bijzondere smaak van het zuiden haal je op die manier wel heel dicht bij huis. Zo is het iedere dag een beetje vakantie.