Rijke Kippensoep


Kippensoep

Yes, eens in de zoveel tijd maak ik een grote pan kippensoep. Vooral omdat het zo lekker is! Een grote pan krijg je niet in een dag op. Invriezen is een goede en makkelijke optie!

Een drukke dag? Meteen door naar fitness? Geen tijd om te koken? Snel neig je naar ongezond eten ( wat natuurlijk af en toe ook niet erg is ) Fijn is het om een bakje uit de vriezer te kunnen halen. Ingevroren opkoken en als alles ontdooid is kunnen er verse groeten, pasta, vermicelli of wat je dan ook lekker vind bij.

In 5 a 10 minuten een top maaltijd! Energie voor tien en weer door 😀


Ingredienten

  • 6 kippenpoten of een grote soepkip
  • 2 winterwortels
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 knolselderij
  • 1 flinke preistronk
  • 1 grote ui
  • 2 knoflooktenen
  • 5 gram tijm
  • 5 liter water
  • 2 theelepels zwarte peper korrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 madame Jeanette
  • stukje gember

Soepkip

Je ziet ze niet heel veel meer. Ieder geval in het versvak van de supermarkt.. Jammer wel! Ik vind dat we erg beperkt worden door de supermarkten in de keuze die we krijgen voorgeschoteld. JAMMER !

Normaal wordt een vleeskip na 56 a 63 dagen geslacht. Een biologische kip maximaal na 81 dagen. Een legkip heeft een andere taak. Deze worden na trouwe dienst en heel wat eitjes na ongeveer 1,5 jaar geslacht. Van deze legkip gaan we soep maken. Deze zijn wel te koop bij de groothandel, Turkse supermarkt en af en toe in het vriesvak van de normale supermarkt. Zelf haal ik de soepkippen bij de turk hier om de hoek.



Aan de slag!

  • Was de soepkip met koud water
  • Breng in een grote pan 5 liter water aan de kook met de soepkip erin
  • Snijd de ui, wortel, stengels selderij, bleekselderij, gember en 1 stengel prei in stukken
  • Als het water kookt voeg je toe: ui, wortel, selderij, prei, laurier, peperkorrels, tijm, peperkorrels, gember, knoflook
  • De madame Janette mag er ook in maar let op! Laat deze heel. Zo krijg je smaak en wordt de soep niet te pittig
  • Breng opnieuw aan de kook en laat zachtjes minstens 4 uur pruttelen
  • Na minstens 4 uur schep je de vetlaag van de soep haal je de kip eruit
  • Zeef de soep zodat je een mooie bouillon overhoudt
  • Breng de soep op smaak met zout en peper
  • De kip bewaar je en de rest mag weg ( hier is alle smaak al uit )
  • Haal het vlees van de botjes en maak hier ( Pulled ) chicken van met twee vorken.


Tips:

  • Maak bakjes met alleen de bouillon en de geplukte kip erin voor in de vriezer. Deze is makkelijk snel op te kopen en voeg daarna verse groenten, pasta, aardappel, taugé, vermicelli of wat je er dan ook lekker in vind!
  • Eventueel de ui in het recept zeer donder opbakken voordat hij de pan in gaat. Zo wordt de bouillon ook donkerder van kleur.
  • Madame Janette heel laten
  • De pulled chicken is natuurlijk ook meesterlijk in andere gerechten!
  • Uiteraard mocht je nog meer smaak in de koelkast hebben liggen wat op moet!? Lekker allemaal in de pan! Ik heb wat tomaatjes, lente ui en een stukje venkel gevonden. Dit mag er allemaal in. Lekker de koelkast leeg koken



Eten maarrr!!!

Eetsmakelijk! Lekker als voorgerecht, maaltijdsoep, tussendoortje… Hier krijg je kracht van en is in mijn ogen super gezond!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven