Sambal Badjak

Uit mijn moeders moestuin komen te veel pepers dit jaar 😄🤷‍♂️🌶 Drogen is een optie maar ik word zelf gelukkig van Sambal Badjak! Gebakken Sambal met veel ui, knoflook en citroengras! LOVE IT! het wordt op dit moment dus ook overal opgesmeerd, tussengedaan en mee gekookt 😁

RECEPT:

  • 15 tot 20 rode pepers
  • 3 grote uien
  • 6 tenen knoflook
  • theelepel trassie
  • Sap van 1 citroen
  • 2 stengel citroengras
  • Scheut water
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • Theelepel suiker
  • Zout naar smaak ( snufje )
  • Zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Snijd de ui en de knoflook fijn. Maak de pepers schoon en draai ze fijn in een keukenmachine ( cutter )
  2. Verwarm een laag zonnebloemolie in een braadpan. fruit de ui en knoflook aan en voeg de pepers toe. Kneus de sereh ( citroengras ) en bak deze ook even mee.
  3. goed blijven roeren en voeg het water, citroensap en citroenschil toe.
  4. kook het vocht in zodat de sambal bijna droog is gekookt.
  5. voeg de rest van de smaakstoffen toe en blijf goed roeren.
  6. Proef het geheel en maar op smaak met wat zout.
  7. laat de sambal afkoelen en verwijder de sereh en citroenschillen
  8. Zorg voor schonen materialen. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid

Tip:

Zelf maak ik een dubbel recept. Ik verpak de sambal in kleine bakjes en vries ze in. Let op! de sambal zit niet vol met zout. De houdbaarheid is dus korten dan de sambal uit de industrie. Ongeveer een maand in de koeling houdbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven