Ouderwets gekruide pannenkoeken
Pannenkoeken eet bijna iedereen en ook vroeger stonden deze al op het menu. In een oud kookboek uit de 17e eeuw kwam ik een heel tof recept tegen wat in die tijd “de beste soort pannenkoeken” was. In deze tijden gebruikten ze water in plaats van melk of room voor het beslag. Dan worden ze wat krokanter. Door de specerijen zorgt de pannenkoek voor een bijzondere smaaksensatie die wij tegenwoordig niet meer verwachten bij een pannenkoek. Omdat ik dol ben op blauwe bessen ( wat erg goed gaat met deze bijzondere specerijen ) heb ik ze aan het recept toegevoegd!
De specerijen
De specerijen die werden gebruikt zijn: Foelie, Kaneel, Nootmuskaat en Kruidnagel! Ik heb in dit recept een beetje met de hoeveelheden gespeeld en moet zeggen ik ben fan!
Mijn specerijen komen bij Pacific SpiZes vandaan. Sowieso tof om hun potjes te sparen. Mooie smaken en ook in navulverpakking te bestellen! Pacific SpiZes is gevestigd in Nederland alsook in de Molukken en verkoopt de typische authentieke specerijen direct geleverd vanuit de: Spice Islands, Maluku – Indonesië. Alle specerijen geleverd door Pacific SpiZes komen rechtstreeks van de bron. Klik op hun logo voor de webshop.
Recept uit 17e eeuw
Neem twee eieren die losgeklopt zijn met schoon rivierwater ( mag ook uit de kraan 😉 ) Doe er dan bij: kruidnagel, kaneel, foelie, nootmuskaat en wat zout. Besla het dan met tarwebloem, tot het zo dik is als u wenst. Bak ze en maak af met een heerlijke topping.
Ingrediënten
Voor 8 kleine pannenkoeken.
- 2 eieren
- 150 ml. Water ( mag ook melk zijn )
- 200 gr. Tarwebloem
- 1 mespunt. Kruidnagel
- 2 mespunt. Kaneel
- 1 mespunt. Foelie
- 1 mespunt. Nootmuskaat
- 1 mespunt. Zout
- 200 gram. Blauwe bessen
Topping
- 50 gram. Blauwe bessen
- 100 ml. Slagroom
- 20 gram. Suiker
- Bourbon Vanille extract
- Schil van een citroen
Bereiding
- Klop het ei los met het water.
- Voeg de specerijen toe.
- Voeg de blauw bessen toe
- Mix het geheel met een staafmixer tot het mengsel glad is ( geen grote stukken meer )
- Laat het mengsel 5 minuten rusten zodat de blauw, paarse kleur mooi kan doortrekken
- Voeg de bloem toe.
- Giet het beslag in een hete pan met boter en bak de pannenkoek, draai deze tussendoor een keer om.
- Bak de pannenkoeken om en om ( Niet te donker in verband met de kleur )
- Maak een mooie stapel en beleg de pannenkoeken met de topping.
- Voeg de suiker bij de room en naar smaak wat vanille van bourbon en citroensap.
- Sla de room half op. Ongeveer Yoghurt dikte.
Tips!
Zelf heb ik er nog wat extra kaneel en foelie overheen gestrooid! Heerlijk :D. Het sausje er mooi overheen geschonken. Zo krijg je een ”ouderwets” tof feestje